A Fidesz titokban átírta a Btk.-t, Simonka György jól járhat

A kormánypárti parlamenti többség múlt héten – a költségvetési törvénybe rejtve – fogadta el azt a Btk.-t érintő javaslatot, amelynek következtében szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el.

Az Országgyűlés július 12-én, a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon elfogadta a 2020-as költségvetést. A Népszava vette észre, hogy a költségvetési törvénybe rejtve módosította a kormánypárti többség a Büntető törvénykönyvet (Btk.).

Márpedig ez fontos az ítélkezésnél, mert ha valamilyen bűncselekményt bűnszervezetben követtek el, akkor a büntetési tétel felső értéke a kétszeresére emelkedik, nem lehet felfüggeszteni a büntetést, és kizárt a feltételes szabadlábra bocsátás is.

A törvénymódosítás előtt a bűnszervezet megállapításánál nem volt jelenősége a hierarchikus felépítésnek, elegendő volt annak bizonyítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el fél-egy év alatt is.

Ezen változtatott a kormánypárt, a jövőben meg kell állapítani az elkövetők közötti alá-fölé rendeltségi viszonyt is, a munkamegosztást és konspiratív kapcsolatrendszert. A Népszavának nyilatkozó ügyvédek szerint a hierarchiát még lehet is bizonyítani adott esetben, de a konspiráció bizonyításához már különleges esetek kellenek.

A Btk. módosítása jól jöhet Simonka Györgynek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének. Az ő mentelmi jogát tavaly októberben függesztette fel az Országgyűlés, miután az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsította meg.

Amikor módosul egy törvény, azt a változatot kell figyelemben venni, ami a terhelt szempontjából kedvezőbb.

(Kiemelt kép: Simonka és Orbán – Forrás: Facebook)