12 ezer hallgatónak vissza kell fizetnie az állami képzés összegét

Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak.

2012 óta 333 ezer fiatal kapott állami ösztöndíjat, közülük  eddig 12 213 hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

Az állami ösztöndíj mai rendszerét 2012-ben vezették be, azóta a tanulmányoknak támogatásának feltételei vannak: a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult a hallgató. A hallgatók csupán az első félév végéig gondolhatják meg magukat büntetlenül, akkor még adósság képzése nélkül el lehet hagyni az oktatást vagy az országot.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét, aki pedig a hazai munkavállalási előírást nem teljesíti, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie.

A gyógyszerészi képzés ára például nyolcmillióra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja. Megváltozott munkaképesség, tartós betegség vagy baleset, illetve három gyermek vállalása esetén kérelmezhető mentesség. (Magyar Nemzet)